Uitstrijkje, laat hem doen!

Gepubliceerd op 8 februari 2020 om 15:53

Als je 30 bent geworden valt vanzelf de brief van het bevolkingsonderzoek op de deurmat. Je hoeft er niks voor te doen. Je ontvangt een ‘uitnodiging’ om een uitstrijkje te laten maken waarmee ze je testen op baarmoederhalskanker!
Ik persoonlijk moest even slikken toen ik die brief ontving.. 3 dagen na mijn 30e verjaardag. Bij ons in de familie komt kanker helaas vaak voor en dat maakte mij ergens heel bang.
Uiteindelijk -een half jaar later- een zelftest aangevraagd en thuis de test gedaan en weer terug gestuurd. 2 weken later kreeg ik een brief thuis dat ik naar de huisarts moest voor een nieuw uitstrijkje. Er was humane papilloma virus (HPV) gevonden. Niks ergs. De meeste vrouwen die seksueel contact hebben, worden geïnfecteerd met HPV (80 tot 90%). Deze infectie geeft geen klachten en geneest bij veel vrouwen vanzelf.


Dus ik heb de huisarts gebeld voor een afspraak en een nieuw uitstrijkje laten maken. Ik kon op vrijdag terecht, maar donderdag zou het uitstrijkje pas meegaan naar het lab. Dus vanaf die dag moest ik rekenen op 2 weken tot de uitslag er zou zijn.
Afgelopen dinsdag, (5 dagen na het opsturen van her uitstrijkje) werd ik gebeld door de huisarts met de uitslag. Er zijn ernstige afwijkingen gevonden!  Ik heb een doorverwijzing naar de gynaecoloog gekregen, waar ik gelukkig gisteren al terecht kon en het volgende onderzoek heeft plaats gevonden. Er is nu een biopt genomen en daar krijg ik volgende week de uitslag van!


Het enige wat ik met deze blog duidelijk wil maken... Krijg je die brief, ga aub meteen! Het uitstrijkje stelt echt niks voor, de uitslag des te meer!  Stel het dus niet uit en ga!  Ik dacht ook dat dit onderzoek bij mij niet nodig was, dat ze toch niks zou vinden! En zie waar ik nu sta, vol onzekerheid!


Voor nu blijven we positief!  Natuurlijk ben ik geschrokken en heb ik er tranen om gelaten. Maar ondanks dat ga ik van het beste uit en hoop ik dat ik volgende week een goede uitslag krijg!  En als ik die krijg, weet ik één ding zeker. Ik laat het voortaan elk jaar testen!

Reactie plaatsen

Reacties

Denise
4 jaar geleden

Ik snap zo goed hoe je je voelt!! Zelf ook pas na een half jaar mijn uitstrijkje laten maken met het idee oh ja dat doe ik van de week wel!! Helaas was het bij mij niet goed maar inmiddels alweer bijna 3 jaar genezen van bmhk. Sterkte in deze onzekere tijd laat je niet gek maken!!!

Diana
4 jaar geleden

Heel veel sterkte in deze onzekere periode. Ik duim met je mee voor een goede uitslag🙏🏻